Kraj rozbehol očkovanie počas celého týždňa

Za uplynulé dni aplikoval tisícky vakcín

V réžii Prešovského samosprávneho kraja či v jeho koordinácii sa počas predošlého týždňa aplikovalo spolu takmer 4 400 vakcín proti koronavírusu. Očkovanie sa zrealizovalo na 35 rôznych miestach, okrem iného v troch nákupných domoch, troch veľkokapacitných očkovacích centrách a v siedmich zariadeniach sociálnych služieb. Z celkového počtu podaných vakcín bolo 1 140 aplikovaných prvoočkovancom. Kraj zaznamenal v porovnaní s poslednými dátami z očkovania znížený záujem o vakcínu o približne 29% .

PSK v termíne od 29. novembra do 6. decembra podal spolu 4 342 proticovidových vakcín, a to od spoločností Pfizer/BioNTechJohnson & Johnson. Počas pracovných dní (29.11 – 3.12.) bola v teréne výjazdová očkovacia služba župy, ktorá očkovala v Kamjane, individuálne v Medzilaborciach, Nižnej Sitnici, Ždiari, Javorine, Hozelci, Štôle, Švábovciach, Hôrke, Jánovciach, taktiež v Spišskej Belej, individuálne v Kežmarku, ako aj v Tatranskej Štrbe a Štrbe, v Šuňave, Liptovskej Tepličke, Vydrníku, Spišskom Štiavniku, Hranovnici i Spišskej Bystrej a spoločnosti Lear Corporation Prešov. Prešovská župa koordinovala v tomto termíne očkovanie prioritne posilňujúcou treťou dávkou vakcíny Pfizer/BioNTech aj v zariadeniach sociálnych služieb. Očkovalo sa v SeniorPark Vysoké Tatry, ZSS Dotyk Krásny Brod, DSS Legnava, DSS Poprad, Zariadení opatrovateľskej starostlivosti Svit, DSS Atrium Prešov a Senior dom Svida Svidník. Na týchto miestach sa podalo spolu 931 vakcín proti koronavírusu. V 306 prípadoch šlo o aplikovanie jej prvej dávky.

V sobotu 4. decembra sa zrealizovalo očkovanie pod taktovkou PSK až na deviatich rôznych miestach. Vakcína sa sprístupnila v troch nákupných domoch, kde sa spolu vyočkovalo 257 jednodávkových vakcín Janssen. Konkrétne v OC Eperia Prešov to bolo 103 vakcín, v OC Max Poprad 66 vakcín a v OC Hypka Bardejov 88.

V tento deň sa otvorili aj tri veľkokapacitné očkovacie centrá kraja, kde sa vyočkovalo 2 280 proticovidových vakcín. Vo VKOC Prešov v SOS technickej si prišlo pre vakcínu Pfizer/BioNTech 1 362 záujemcov, z toho 84 pre jej prvú dávku, Medzi šestnástou a osemnástou hodinou si tu jednodávkový Janssen nechalo aplikovať 55 záujemcov. V popradskom očkovacom centre sa podalo 789 vakcín Pfizer/BioNTech (34 prvých dávok) a vo VKOC Obchodnej akadémie v Humennom 74 vakcín Janssen.

V tento deň sa sprístupnila vakcína Janssen aj vo Svidníku, kam si pre ňu prišlo 32 ľudí, ako aj vo Svite (28) a Vranove nad Topľou (41).

V nedeľu 5. decembra pokračovalo očkovanie v prešovskom a popradskom nákupnom dome, kde sa Janssenom zaočkovalo spolu 185 ľudí –  v OC Eperia Prešov 123 a v OC Max Poprad 62 záujemcov. V tento deň sa tiež zrealizovalo očkovanie a preočkovanie vakcínou Pfizer/BioNTech vo VKOC Humenné. Aplikovalo sa tu spolu 588 vakcín, z toho v 44 prípadoch prvoočkovancom.

Kraj od pondelka 6. decembra výrazne posilnil svoju očkovaciu stratégiu a v obchodných domoch OC Eperia Prešov a OC Max Poprad umožnil očkovanie aj v režime pracovných dní.  V popoludňajších hodinách, a to od 15.00 do 19.00 h sa tu aplikuje vakcína Pfizer/BioNTech novým očkovancom aj záujemcom o posilňujúcu dávku. Prvé takéto očkovanie, zorganizované na Deň Mikuláša, prinieslo spolu 108 zaočkovaných.

Daša Jeleňová
hovorkyňa PSK