Týždenník občanov okresu Stropkov a okolia - ESpektrum
Vyhľadať
Close this search box.

Ukrajine pomáha Slovenský červený kríž, samosprávy i jednotlivci

Riaditeľ SČK ÚS Svidník S. Sakalík: „Robíme všetko, čo je v našich silách, aby sme pomáhali pri poskytovaní a koordinácii pomoci pre ľudí z Ukrajiny, ktorí prichádzajú na Slovensko. Na hraničnom priechode Ubľa sme od včera (sobota) zabezpečovali dočasné útočisko pre ľudí, ktorí prekročili hranice a čakajú na svojich blízkych, ktorí ich prídu vyzdvihnúť. Pracovníci a dobrovoľníci SČK sú už aj v záchytnom centre v Humennom a v blízkosti ostatných hraničných priechodov s Ukrajinou a spolu s ďalšími zložkami pomáhajú ľuďom, ktorí utekajú pred vojnovým konfliktom. Situácia sa neustále vyvíja a podľa toho sa menia aj potreby, ktoré treba zabezpečovať,“ napísal na sociálnej sieti s tým, že o ďalšej pomoci bude verejnosť informovať priebežne.V nedeľu už opäť vozidlo SČK vyrážalo zo Svidníka do obce Veľké Slemence.

Stany Slovenského červeného kríža poskytovali aspoň dočasné útočisko pred nepriaznivým počasím.

Zbierku pomoci organizovali aj obce

Starosta V. Čač: Pomoc pre utečencov z Ukrajiny sme dnes (nedeľa) spolu s Vladom Cviklíkom odviezli do obce Ubľa a Brezovec. Pre tých, ktorí utekajú pred vojnou aj tým, ktorí sa snažia o prežitie v svojej vojnou zasiahnutej krajine. Súčasná situácia je bezprecedentná a bez ohľadu na geopolitické súvislosti či otázky, ktoré rozdeľujú aj našu spoločnosť, považujeme pomoc týmto ľuďom za základný prejav ľudskosti. Na východ od našich hraníc prebieha vojna, ktorá zasahuje konkrétne ľudské osudy.V Ubli to boli hlavne potraviny, ktoré išli priamo do kuchyne, kde už niekoľko dní varia vyčerpané kuchárky stravu pre ľudí v núdzi. V jedálni, na chodbách sú ľudia čo sa tu prišli najesť. Keď človek vidí čo sa deje, pohľady vystrašených detí a matiek, tak je mu do plaču… Nezmohol som sa na slovo. V obci práve zasadal krízový štáb, starostke obce som len podal ruku a poprial veľa síl, tu veľa slov netreba. Všetci sa snažia pomôcť ako sa dá. Dúfam, že už aj štát začne koordinovať pomoc, ľudia tu bezmocne sedia po parkoch, popri ceste. Nech táto prekliata vojna skončí, ľudského trápenia už aj tak bolo dosť.

Ďakujeme za každú pomoc Ukrajine

Pomoc mobilizovali aj jednotlivci prostredníctvom sociálnych sietí. M. Sušinová, ktorá je pedagogičkou na ZUŠ F. Veselého v Stropkove vyzývala vo svojom statuse: Ahojte kamaráti, zajtra pôjdeme do Humenného odniesť detičkám z Ukrajiny veci, ktoré potrebujú. Ak chcete pomôcť, napíšte mi. Potrebujú najmä trvanlivé potraviny, deky, plienky, hračky, knihy… A neskôr sme mohli čítať tento príspevok: Áno.. boli sme tam …..Doba je zlá, situácia na Ukrajine je ešte horšia. Až dnes som naozaj zažila, čo je smútok, neistota a zúfalstvo. Videla som matky s deťmi ,so zbalenými kuframi čakajúc na príbuzných, ktorí ich prichýlila k sebe. To boli tie šťastnejšie matky s deťmi…No napriek všetkému zlému som dnes zažila aj neskutočný pocit z toho, akí dokážu byť „obyčajní ľudia z ulice“ empatickí, súdržní, ochotní pomôcť. Včera večer som zdieľala na FB, že by som chcela odniesť pár vecí do Humenného. Do rána som mala kopec správ od vás, ľudí s dobrým srdcom, že aj vy chcete pomôcť. Vôbec som to nečakala a bola som v šoku, koľko ste mi toho priniesli. Museli sme zohnať ešte ďalšie auto. Všetko sme nakoniec odviezli do Uble, lebo tam to potrebovali najviac. Keď sme tam prišli, bolo tam veľmi veľa áut, ľudí, všetkých ,ktorí chceli pomôcť rovnako ako my, Stropkovčania. Boli tam aj ľudia z Čiech, ktorí boli pripravení previezť ľudí z Ukrajiny do Čiech k príbuzným, či ich len tak ubytovať. Dokonca ma oslovila jedna pani z Čiech mysliac si, že som z Ukrajiny, či nepotrebujem odvoz. Neskutočná ľudskosť. Ďakujem všetkým, ktorí ste pomohli.

Zdroj: fcb

SUMARIZÁCIA V ČÍSLACH NA SLOVENSKO-UKRAJINSKEJ HRANICI

Od štvrtka 24.2.2022 od 6.00 hod. do nedele 27.2.2022 do 6.00 hod. vstúpilo celkovo na územie Slovenskej republiky z Ukrajiny 27 679 osôb. Najviac osôb prešlo cez hraničné priechody HP VYŠNÉ NEMECKÉ (13 645 osôb) a HP UBĽA (10 715 osôb). O azyl doteraz požiadalo 44 osôb, z toho 1 občianka Ruska a 43 občanov z Ukrajiny.

Zdroj: PZ SR

Foto: PZ SR a fcb

Finančná pomoc Ukrajine

Všetci, ktorí chcú finančne prispieť občanom Ukrajiny, nech využívajú pre tento účel oficiálne zriadené verejné zbierky a transparentné čísla účtov:

www.clovekvohrozeni.sk/pomoc-ukrajina/

www.donio.sk/kto-pomoze-ukrajine

www.integra.sk/kampane/kriza-na-ukrajine/

www.charita.darujme.sk/ukrajina/

www.ktopomozeukrajine.sk/

Facebook
Twitter
Email

Zdieľať

Facebook
Twitter
LinkedIn
Skype
Print
Email

Najčítanejšie

Najčítanejšie správy

Koronavírus

Oznamy

Newsletter