Týždenník občanov okresu Stropkov a okolia - ESpektrum
Vyhľadať
Close this search box.

Mesto Stropkov schválilo rozdelenie peňažných prostriedkov z transparentného účtu pre pozostalých

Poslanci MsZ ešte koncom októbra tohto roka mimoriadne zasadli do poslaneckých lavíc, aby schválili návrh na vysporiadanie zbierky transparentného účtu, ktoré zriadilo mesto na pomoc pozostalým rodinám.

V stredu 19. augusta tohto roku sa stala tragédia nevídaných rozmerov, ktorá zasiahla celé Slovensko, no hlavne mesto Stropkov. Pri dopravnej nehode pri obci Liptovský Trnovec vyhasli životy piatich ľudí, navždy už budú svojim najbližším chýbať štyri deti vo veku od šesť do 11 rokov a 43-ročný muž. Mesto hneď 20. augusta 2020 informovalo o rozhodnutí zrušiť všetky najbližšie plánované kultúrne, spoločenské a zábavné akcie v Stropkove a na pomoc postihnutým rodinám zverejnilo číslo účtu určeného na prijímanie príspevkov pomoci pre rodiny pozostalých po obetiach tragédie.

Tento účet mesto označilo ako transparentný, je vedený vo Všeobecnej úverovej banke, ktorá ale nemá v svojom portfóliu služieb transparentné účty. Transparentnosť mesto zabezpečilo zverejňovaním denných výpisov -export pohybov, z ktorých je zrejmý každý prispievateľ a výška príspevku pomoci, výpisy boli do 30. septembra zverejňované na webovej stránke mesta Stropkov každý pracovný deň.

K dnešnému dňu (27.10.2020) dosiahla čiastka na účte výšku 56 988,78 €. Po odpočítaní počiatočného vkladu, povinných poplatkov a sumy priamo v zbierke určenej konkrétnej rodine, ostala na účte suma 56 715 €, ktorú mesto navrhlo rozdeliť rovnakým dielom pre 5 rodín.

Okrem toho primátor mesta v rámci svojej kompetencie rozhodol, že mesto formou jednorazovej dávky podporí každú rodinu pozostalých sumou 657 €, aby celková čiastka pre každú rodinu bola vo výške 12 000 €.

Facebook
Twitter
Email

Zdieľať

Facebook
Twitter
LinkedIn
Skype
Print
Email

Najčítanejšie

Najčítanejšie správy

Koronavírus

Oznamy

Newsletter