Týždenník občanov okresu Stropkov a okolia - ESpektrum
Vyhľadať
Close this search box.

Tréner klubu Ľ. Reiter o spokojnosti s jesennou časťou i o obavách z budúcnosti amatérskeho futbalu

Jesennú časť tretej ligy Východ majú muži MŠK Tesla Stropkov za sebou. Posledné dve kolá sa odohrať nepodarilo, to však nemení nič na spokojnosti konateľa a trénera klubu, ktorý hovorí o naplnení cieľa.

„Musím vysloviť z pozície konateľa a trénera, že sme cieľ naplnili. Pred sezónou sme s primátorom aj s vedením a dozornou radou mali nejaké ciele a to umiestnenie do ôsmeho miesta. Vzhľadom na stále trvajúcu pandémiu stále nevieme, či reorganizácia súťaží bude pokračovať alebo či nebude zrušená, ale zatiaľ, podľa dostupných informácií, by mala prebehnúť. Z dôvodu spomínanej pandemickej situácie sa to mení každý týždeň. S jesennou časťou však môžem vysloviť maximálnu spokojnosť,“ zhodnotil konateľ klubu MŠK Tesla Stropkov Ľuboš Reiter s tým, že fanúšikov klubu určite potešili. 

„Prehrali sme len dva zápasy. Zápas v Kalši nám nevyšiel, no môžem vysloviť spokojnosť s hrou v každom jednom zápase. V Kalši nám tá hra jednoducho nejde, je tam malé ihrisko. Nechcem sa vyhovárať na rozhodcov, ktorí nás už v jednom zápase poškodili a prehrali sme dosť vysoko, teraz keď sme prehrali 3:1 to bola naša chyba. Bol to jediný zápas, v ktorom sme nepodali taký ten optimálny výkon, ale ostatné zápasy, ktoré sme hrali doma či vonku sme hrali výborne a dostali sme sa aj do množstva šancí, ktoré sme bohužiaľ nepremenili, inak by bol výsledok s vyšším rozdielom,“ konštatuje Reiter. 

Zdôraznil pritom, že v každom zápase –  v Lipanoch, Tatran Prešov, Vranov n. T. –zvíťazili s každým súperom a tým patrí klub MŠK Tesla Stropkov medzi štyri tímy, ktoré udávajú kvalitu v rámci tretej ligy. „Máme ešte dva nedohraté zápasy, ostávajú domáce zápasy s Popradom a Sp. Novou Vsou,“ priblížil a poďakoval hlavne hráčom, ktorí zapadli do tímu. „V letnej príprave sme urobili malé zmeny, niektorí hráči odišli do iných klubov a posunuli sme ich vyššie a noví hráči prišli a zapadli do tímu a do systému, ktorý chceme hrať tu. Záujem z vyššej ligy je o 4 až 5 hráčov. Uvidíme, či ostanú, chceli by sme to udržať. Na jarnú časť sa pripravujeme zodpovedne a chceli by sme tím posilniť o maximálne 3 hráčov. Rozpracovaná je spolupráca s Maročanom a jedným Nigérijčanom, ktorého som bol pozrieť v Charkove na Ukrajine asi pred mesiacom a pol. Veľmi sa páčili a musím konštatovať, že títo hráči majú potenciál aj na druhú ligu,“ zhodnotil Reiter, pričom zdôraznil, že stále pretrvávajúca pandémia môže všetko skomplikovať.

Prezradil, že záujem je aj o dvoch Slovákov z nášho regiónu. „Nechcem, aby to vyznelo tak, že tu chcem ťahať len zahraničných hráčov, lebo ideou MŠK Tesla Stropkov je hlavne podporovať a vychovávať naše talenty, ale ak si to rozmeníme na drobné, tak v našom regióne východného Slovenska sú v mužstvách tretej až piatej ligy aj zahraniční hráči. Toto nie je naša filozofia, ale samozrejme chceme futbal zatraktívniť a hlavne pritiahnuť na tribúny ešte viac fanúšikov. Chceme, aby sme sa naozaj pozerali na kvalitný futbal.“

Nové meno je aj na trénerskej pozícii kategórie U19 vzhľadom k tomu, že jej bývalý tréner M. Harvilko mieri do Policajného zboru SR. „Novým trénerom kategórie U19 je rodák zo Stropkova Erik Makó, ktorého všetci určite dobré poznajú a s ktorým sa klub dohodol na spolupráci,“ priblížil konateľ klubu a priznal, že trénera kat. U19 síce meniť nechceli, no trénerská pozícia sa nedala zosúladiť so štúdiou na policajnej akadémii. „Museli sme teda osloviť iného trénera a E. Makó nám prišiel skutočne vhod,“ ozrejmil Reiter s tým, že spoluprácu s E. Makóom vníma pozitívne.

Klub MŠK Tesla Stropkov má aj s mládežou tie najvyššie méty. S kategóriou U19 chce klub jednoznačne postúpiť do druhej ligy. „Smerom nižšie stále platí filozofia mládežníckych mužstiev, kde nesmú byť tabuľky, ale hlavne rast, výchova a vývoj mladých hráčov. Odovzdávanie skúseností mladým hráčom. Dnes je úplne iná doba, pokročili sme. Aj my v Stropkove máme fantastické podmienky na výchovu mladého talentu. Každý rok piati až šiesti hráči z našich mládežníckych mužstiev, hlavne po dovŕšení 15 roku veku, idú na školy. Je o nich veľký záujem v ligových mužstvách nielen v Prešove, ale aj v Košiciach, Michalovciach a ďalších mestách,“ teší sa Reiter a zdôrazňuje, že sme síce malé mestečko, ale schopné vyprodukovať veľké talenty.

Pandemická situácia narobila šarapatu aj v klube MŠK Tesla Stropkov a svoje skúsenosti s ochorením Covid-19 má nielen kategória A, či mládežnícke mužstvá, ale aj samotné vedenie klubu. „Pozitívni boli niektorí hráči, ochorenie sa nevyhlo ani vedeniu klubu. Niektorí si koronou prešli, iných to len „lízlo“ ľahučko a ani nevedeli, že ju majú,“ prezradil a dodal: 

„Pandemické opatrenia u nás na Slovensku sú asi najtvrdšie v celom stredoeurópskom regióne. Bežne chodím do Poľska na ligové zápasy, trénujú normálne, ako keby pandémia ani nebola. Robia mládežnícke turnaje… Prosto nechápem, že prejdem 50 kilometrov smerom do Poľska a všetko tam funguje, čo sa športu týka. Idem do Maďarska, Rakúska a je to tam to isté, aj keď je teraz v Rakúsku lockdown… Nemal som pocit, že je tam človek zatvorený tak, ako tu u nás na Slovensku.“

Konateľ klubu neskrýval svoje obavy a tvrdí, že je treba vziať rozum do hrsti a ak vláda zavádza takéto drastické opatrenia, musí podľa jeho slov najprv poriadne porozmýšľať. „Niečo je otvorené, niečo zatvorené. Myslím si, že keď tento amatérsky šport bude ďalej zatvorený, možno aj skončí. Niektorí už rozmýšľajú ináč a mám veľké obavy, či to potom vôbec budeme schopní naštartovať. Aj okolité krajiny majú také isté problémy s pandémiou, no myslím si, že brať deťom pohyb a šport je to najhoršie, čo môže byť. Nech opatrenia sú, ale nech sa do lockdownu nezatvára šport,“ myslí si a zdôrazňuje, že je treba sa hlbšie zamyslieť nad tým, čo je dobré a čo je už nebezpečné.

Klub už má svoje skúsenosti s tým, keď sa nemohlo hrať a ani trénovať. S tréningami sa začínalo naozaj ťažko a poniektorí bojovali s nadváhou. Vianočné obdobie a leňošenie je preto pre každého športovca a teda aj futbalistu rizikové, na šport a pravidelný pohyb preto netreba zabúdať. „Bol by som rád, ak by futbalisti v rámci vianočných sviatkov aj niečo robili, nielen sa prejedali. Ideálne by bolo, aby si aj počas sviatkov išli zabehať a nepribrali,“ povedal, pričom poukázal na obdobnú situáciu v lete. „Futbalisti po pandémii prišli s nadváhou a dobré tri týždne to dávali dole. Odkazujem všetkým kategóriám, aby mysleli na to, že s prípravou začíname 10. januára, teda o niečo skôr kvôli odloženým dohrávkam, máme tam aj Slovenský pohár s Púchovom.“

Ako ďalej Ľ. Reiter informoval, Slovenský pohár klub s najväčšou pravdepodobnosťou odohrá 16. februára 2022, samozrejme ak pôjde všetko podľa plánu. „Aj keď je pravda, že momentálne nemáme kde hrať. Rozmýšľame, že budeme hrať zrejme na umelej tráve niekde v blízkosti kvôli snehu. Možno Vranov, Snina, Humenné. Zhrniem to teda tak, že máme dohrávky (Sp. Nová Ves a Poprad), Slovenský pohár a potom už by sme mali nabehnúť na režim tretej ligy, preto by sme chceli s prípravou začať už začiatkom januára,“ ozrejmil. „Prosím teda hráčov, ktorí majú radi pohodičku vianočnú, aby nezabudli urobiť niečo užitočné aj smerom k svojmu telu a nedávali sa dokopy ešte v marci.“

Konateľ klubu MŠK Tesla Stropkov sníma svoj pomyselný klobúk dole predtým, čo mesto a primátor O. Brendza pre klub robia. „Sme všetci šťastní, od tých najmenších až po A-čko, v akých priestoroch môžeme fungovať. V rámci rekonštrukcie prebehla aj oprava spodnej časti na nejakých 99 percent a chceme ísť aj do rekonštrukcie hornej časti. Spravili sa chodníky, vylial sa asfalt, prístup na štadión a tribúnu pre divákov je zrekonštruovaný,“ zhodnotil Reiter a zdôraznil, že areál je naozaj dôstojný tretej lige, do ktorej chce klub MŠK Tesla Stropkov postúpiť v rámci reorganizácie, kedy bude spojený Východ so Stredom a kedy k nám prídu aj iné mužstvá z väčšej vzdialenosti.

„Môžeme sa prezentovať krásnym štadiónom, za ktorý sa určite nemusíme hanbiť. To, čo sa nám spoločne s mestom podarilo, je vzornou reprezentáciou nielen futbalu, ale aj mesta. Sme malé mestečko na východnom Slovensku, no mnohí naše futbalové podmienky a prostredie chvália,“ uzatvára Reiter, ktorý aj touto cestou ďakuje všetkým sponzorom a každému za podporu, futbalovým nadšencom za prejavenú dôveru a priazeň a všetkým praje šťastné a veselé sviatky.

-fec-

Foto: mšk tesla stropkov

Facebook
Twitter
Email

Zdieľať

Facebook
Twitter
LinkedIn
Skype
Print
Email

Najčítanejšie

Najčítanejšie správy

Koronavírus

Oznamy

Newsletter