Týždenník občanov okresu Stropkov a okolia - ESpektrum
Vyhľadať
Close this search box.

Odchovanca Stropkova E. Makóa oslovilo pri návrate „domov“ klubové zázemie

Starší dorastenci MŠK Tesla Stropkov sú po jesennej časti na prvom mieste. Dominantný pohľad do tabuľky potvrdzuje aj fakt, že Stropkovčania zdolali obidvoch svojich priamych konkurentov, Slavoj Trebišov a MFK Vranov. Popri nastrieľaných štryridsiatichtroch presných zásahoch v jedenástich stretnutiach pôsobí impozantne inkasovaných šesť gólov.

„V kabíne sme mali od začiatku sezóny jasne nastavené ciele. Chceli sme skončiť, čo najvyššie a to sa nám aj podarilo. V kabíne vládne dobrá nálada, čo je tiež výsledkom toho, že sme na čele tabuľky. Za mňa osobne je alfou a omegou tím, všetci hráme a ťaháme jeden za druhého. Naše doterajšie výsledky len potvrdzujú, že táto chémia sa nám na ihrisku vypláca. Fakt, že dostávame málo gólov, je len bonusom k tomu,“ zdôraznil kapitán stropkovských starších dorastencov Samuel Seman. Pre milovníkov štatistík dodáme, že brankárska jednotka MŠK Tesla neinkasovala osemkrát a do jarnej časti vstúpi so sériou 486 minút bez inkasovaného gólu. „Z pohľadu brankára budem rád, ak táto séria bude trvať čo najdlhšie,“ reagoval s úsmevom S. Seman.

V jari povedie starší dorast Stropkova odchovanec klubu Erik Makó. Ako priznal, práve to, že v drese „Tesly“ robil prvé futbalové kroky v žiackych kategóriách a pod vedením Jozefa Lehockého dostal prvýkrát príležitosť aj v seniorskom futbale, bolo jednou z inšpirácií, keď ho s ponukou oslovil Dominik Teraz, zodpovedný za prácu s mládežou. „Keď mi Dominik Teraz predstavil víziu, ako klub funguje, aké má zázemie a čo všetko by chceli ešte dosiahnuť, oslovilo ma to natoľko, že sme sa viac-menej hneď dohodli,“ uviedol tréner staršieho dorastu MŠK Tesla Stropkov Erik Makó.

Vzápätí však svoje myšlienky aj rozviedol. Pointou je, že ak to kluby myslia s progresom vážne, musia na to vytvoriť podmienky a ak sa k tomu pridá konštruktívny prístup, od týchto pilierov sa dá odraziť vysoko. „V prvom rade ma zaujalo, že okrem hlavného štadióna sú k dispozícii výborné hracie plochy s prírodnou trávou v Bokši, Sitníkoch a Breznici, plus umelá tráva v areáli ZŠ Mlynská. Keď mi D. Teraz predstavoval zázemie, povedal mi, že ak by som niečo potreboval, mám za ním prísť a budeme to spolu v rámci klubových možností riešiť. A poviem hneď príklad. V prechodnom období sme riešili silu. Mal som predstavu externej spolupráce s kondičným trénerom Lukášom Kulichom. Hneď, ako som to predniesol, dostal som voľnú ruku, aby som sa s ním dohodol,“ vysvetľoval E. Makó.

S prvými tréningovými dávkami začali starší dorastenci ešte v decembri. E. Makó oceňuje prístup svojich nových zverencov. Na jarnú časť sa nepozerá len z pohľadu tabuľkových očakávaní fanúšikovskej verejnosti. U mladých hráčov v tejto vekovej kategórii je dôležité, aby začínali vnímať kontext na hracej ploche z perspektívy seniorského futbalu, od ktorého sú na krok. Pozitívom v tomto smere je filozofia trénera A-mužstva Ľubomíra Reitera, ktorý dal viacerým príležitosť aj v prebiehajúcej sezóne.

„Zjednodušene môžeme rozdeliť futbal na dve fázy. Buď loptu máme alebo nemáme. Ak ju máme, musíme s ňou chcieť hrať kreatívne a s adekvátnym ofenzívnym sebavedomím. Prvým krokom k tomu je, aby sme ju po strate získali a to všetko predpokladá detaily, ako napr. prepnúť do správneho pozičného postavenia. Potrebujeme sa však pozrieť ďalej, ako je horizont v tomto prípade konkrétnej polsezóny. Mojou úlohou je pripraviť chlapcov na seniorsky futbal. Kondične, herne, aj mentálne, a to si žiada, odo mňa, i od nich, komplexný prístup po každej stránke,“ reagoval E. Makó.

MŠK Tesla Stropkov sa po jeseni vezie na úspešnej vlne. A-mužstvo je piate, no odohralo o dva zápasy menej a starší dorastenci sú na čele. Aby to tak ostalo, v športe, futbal nevynímajúc, je dôležité byť na úspech správne nastavený v hlave. V kabíne staršieho dorastu si uvedomujú, že majú pred sebou príležitosť zapísať sa do klubovej histórie a z cesty, na ktorú nastúpili v jeseni, uhnúť nechcú. „Ak budeme hrať ako doteraz, myslím si, že máme šancu postúpiť vyššie, o čo nám aj ide. Dôležité bude, aby sme ďalej makali a nepostihli nás žiadne vážne zranenia. Rovnako bude dôležité, ako vstúpime do prvého majstrovského zápasu, od ktorého sa potom odrazíme do ďalších kôl. Verím, že na konci sezóny budeme na prvom mieste a o rok sa bude hrať v Stropkove II. dorastenecká liga,“ zdôraznil S. Seman.

-im-

Facebook
Twitter
Email

Zdieľať

Facebook
Twitter
LinkedIn
Skype
Print
Email

Najčítanejšie

Najčítanejšie správy

Koronavírus

Oznamy

Newsletter