Týždenník občanov okresu Stropkov a okolia - ESpektrum
Vyhľadať
Close this search box.

Ďalší ročník Ondavského cyklomaratónu úspešne za nami, pozitívne ohlasy určite potešili

V sobotu, 10. júla 2021 sa konal ďalší ročník Ondavského cyklomaratónu. Usporiadateľom tohto tradičného cyklistického podujatia, ktoré sa po ročnej prestávke opäť vrátilo do Stropkova, je mesto Stropkov v spolupráci s NO-TAK bike team Stropkov. Tento ročník Ondavského cyklomaratónu bol organizovaný v rámci slovensko-poľského projektu Interreg pod názvom Karpatské výhľady na cezhraničnom turistickom chodníku Korczyna – Stropkov.

Vedúcim projektu je Gmina Korczyna. V rámci tohto projektu sa vybudovala vyhliadková veža na vrchu Ščob, čiastočne sa zrekonštruovala turistická ubytovňa Pod vlekom, kde sa tiež zriadilo nové turistické informačné centrum. Súčasťou projektu je aj vytýčenie cyklotrasy vedúcej cez stropkovský a svidnícky okres až na poľskú hranicu.

Vedúci OŠK pri MsÚ T. Kubička privítal na Námestí SNP primátora mesta Stropkov O. Brendzu a delegátov z mesta Korczyna, menovite vedúceho odboru kultúry Wojciecha Tomkiewicza a Dorotu Mosoń-Pyter, ktorá ma tento projekt na starosti z poľskej strany.

„Všetky oči sa upierajú na Tour de France, hoci Peter Sagan odstúpil. My máme našich Saganovcov medzi nami. Teším sa preto, že sa opäť stretávame po ročnej prestávke. Tento cyklomaratón je súčasťou veľmi úspešného projektu s našim partnerom Gmina Korczyna. V rámci tohto projektu sa nám podarilo uskutočniť aj investičné akcie, ktoré postupne budeme uvádzať do života – vyhliadková veža, turistické informačné centrum, rovnako aj na poľskej strane vznikla vyhliadková veža. Takže spolupráca funguje aj v tejto oblasti. Počasie je také, aké má byť,“ povedal primátor O. Brendza v úvode a cyklistom zaželal dobré športové výkony bez zranení.

Vlado Ivanko

Prítomným sa prihovoril aj riaditeľ Gminnego Ośrodka Kultury v Korczynie Wojciech Tomkiewicz: „Veľmi sa teším, že naša dlhoročná spolupráca mesta Stropkov a mesta Korczyna sa zapisuje aj do peknej tradície cyklomaratónu v Stropkove. Veľmi dobre a profesionálne pripravené športové podujatie. Teší ma tiež, že tu môžeme vidieť aj poľských pretekárov, ktorí sú už pripravení na štarte. Každý jeden z pretekárov je víťazom, hoci nebude stáť na pódiu.“

„Máme veľmi pozitívne ohlasy od pretekárov, ktorí nám poďakovali za dobrý priebeh podujatia. Dokonca aj našim poľským susedom sa preteky páčili a určite sa vrátia aj budúci rok. Na podujatí nechýbali organizátori MTB cyklistických pretekov, ktorí nešetrili slovami chvály. Poteší to, pretože dobre vedia, čo všetko so sebou prináša organizácia takéhoto športového podujatia. Tešíme sa na spoluprácu a určite ich prídeme podporiť,“ zhodnotil T. Kubička priebeh Ondavského cyklomaratónu 2021 a účastníkov pozval na ďalšie cyklopodujatia, ktoré organizuje MTB Slovenský Opál, Raslavický pedál, či Jakľofski bicigeľ a pokračoval:

„Pre krátkosť času sme sa mohli sústrediť len na dve trasy – zelenú a modrú. Pozitívne ohlasy nás určite potešili. Čo sme naplánovali, sa nám podarilo. Sme spokojní, aj keď je treba povedať, že sme sa dva dni pasovali s tým, že nám niekto úmyselne ničil značenie trasy, pričom sa zameral hlavne na odstránenie značenia nebezpečných úsekov. Zatiaľ neznámy páchateľ sa snažil trasu preznačiť tak, aby uškodil samotným pretekárom, ale aj organizátorom neuvedomujúc si, že ohrozil ich život, zdravie a bezpečnosť. Našťastie sme to vďaka podnetom širokej verejnosti, ale aj samotných pretekárov včas napravili. Veríme, že sa už nič podobné opakovať nebude.“
„Celú atmosféru dotvorilo aj počasie, ktoré vyšlo. Ráno popršalo, trasa bola zvlhčená a neprášilo sa. Sme tiež radi, že nedošlo k žiadnym vážnejším úrazom. Slovenský červený kríž ÚS Svidník, ktorý vykonával zdravotný dozor, hlásil sedem ošetrení. Našťastie nič vážne,“ dodal T. Kubička v závere.

Projekt Karpatské výhľady na cezhraničnom turistickom chodníku Korczyna – Stropkov je financovaný v rámci Programu cezhraničnej spolupráce Interreg V-A Poľsko – Slovensko 2014 – 2020.

Vyhodnotenie:

Trasa GREEN – 35 km zelená
Ženy 18 – 39 rokov:

  1. Klembarová Jana, Brezovica n. T.
  2. Řiháková Katarína, ProSport Team Košice
  3. Sovičová Emília, Bardejov

Ženy 40 a viac rokov:

  1. Floreková Slávka, BKL-LIPA Prešov
  2. Jacková Denisa, Košice

Muži 18 – 39 rokov:

  1. Hadbavný Peter, MTB Slovenský Opál
  2. Dutko Marek, Bike klub Lipa
  3. Čverha Michal, CK Raslavice

Muži 40 – 49 rokov:

  1. Koval Peter, Starbike Prešov
  2. Kráľ Pavol, Vranov n. T.
  3. Zánický Pavol, ŠK Šandal, Žilina

Muži 50 – 59 rokov:

  1. Kočík Miroslav, Jakľovski bicigeľ, Jaklovce
  2. Sabo Jozef, Prešov
  3. Kuba Miroslav, Prešov

Muži 60 a viac rokov:

  1. Vavrek Vlado, CK Milk Agro, Sabinov
  2. Fabuľa František, Haniska PO
  3. Luty Marek, Luty Team Lubień 100 MTB

Trasa BLUE – 18 km modrá
Ženy 15 – 18 rokov:

  1. Glusová Tamara, CZŠ Stropkov

Ženy 19 – 39 rokov:

  1. Škopová Eva, Dukovce
  2. Janošková Katarína, Žilina
  3. Kepičová Simova, Snina

Ženy 40 a viac rokov:

  1. Fabuľová Anna, Haniska
  2. Gulová Renáta, Stropkov
  3. Vidiščáková Aurélia, Stropkov

Muži 15 – 18 rokov:

  1. Cisko Martin, Cyklo Čajka Racing, Prešov
  2. Rusinko Šimon, Stropkov
  3. Kolcun Šimon, Stropkov

Muži 19 – 39 rokov:

  1. Gula Julián, Stropkov
  2. Nábožný Gabriel, Stropkov
  3. Slivka Martin, Plumbike team, Šandal

Muži 40 – 49 rokov:

  1. Suvák Marcel, Stropkov
  2. Kmiť Štefan, Klub bežcov Stropkov
  3. Gašparovič Róbert, Prešov

Muži 50 – 59 rokov:

  1. Ilavský Peter, Prešov
  2. Slivka Marcel, Plumbike team Stropkov
  3. Prusák Kamil, Stropkov

Muži 60 a viac rokov:

  1. Bedruň Jozef, ŠK Bokša Stropkov
  2. Nábožný Gabriel, Stropkov

Súčasťou tohtoročného Ondavského cyklomaratónu boli už tradične aj detské cyklopreteky. Cyklistika sa v našom meste Stropkov teší veľkej obľube, preto boli kategórie najmladších pretekárov rovnako zastúpené v hojnom počte.

Takto sa umiestnili cyklisti v najmladších kategóriách:

kategória od 3-4 rokov:
Dievčatá

  1. Sofia Lehocká
  2. Miriama Patakyová
  3. Johana Zvijačová

Chlapci

  1. Martin Petrenko
  2. Samuel Rusnák
  3. Juraj Živčák

Kategória od 5-6 rokov
Dievčatá

  1. Katarína Rybarová

Chlapci

1.Maximilián Pivarník
2.Riško Cichý
3.Richard Cichý

-fec-
Foto: A. Belovežčík,
V. Ivanko

Facebook
Twitter
Email

Zdieľať

Facebook
Twitter
LinkedIn
Skype
Print
Email

Najčítanejšie

Najčítanejšie správy

Koronavírus

Oznamy

Newsletter