Týždenník občanov okresu Stropkov a okolia - ESpektrum
Vyhľadať
Close this search box.

Veža sanktuária sa opäť otvára verejnosti

Pre verejnosť je pripravených viacero noviniek

V júli minulého roka bola oficiálne sprístupnená zrekonštruovaná veža sanktuária. Turistická sezóna tam trvala do konca novembra a za necelých päť mesiacov ju navštívila bezmála tisícka ľudí. Návštevníci mohli v jej interiéri obdivovať dobovú architektúru, unikátne pohľady do priestorov kostolného krovu, hodinový stroj, pohon hodín, zvony, pohľad cez presklený strop do 20 metrov vysokého krovu veže a na záver výhľady na široké okolie z výšky 27 metrov. Pri sprevádzaní priestormi veže boli návštevníkom prezentované plány, ktorými sa veža mala ešte viac zveľadiť.

Nová sezóna kostolnej veže začína 8. marca a pre verejnosť je pripravených viacero noviniek. Pri vstupe bol nainštalovaný informačný panel s grafickým nákresom veže a opisom jednotlivých podlaží, na ďalších podlažiach pribudli nové informačné panely s textom a fotografiami. Niektoré fotografie, obrázky či skice môže verejnosť vidieť po prvýkrát, keďže doteraz sa nachádzali v archívoch.

Na treťom poschodí pribudol obraz na plátne s motívom ukrižovaného Krista, ktorý v minulosti visel na hlavnom oltári počas veľkého pôstu. Ten sa podarilo zachrániť pri rekonštrukcii veže v roku 2020. Veľkým prekvapením bude dvojmetrový panel, na ktorom je vyobrazená skica stropkovského farského kostola z roku 1876. Ide o najstaršiu známu podobu sakrálnej stavby a jej tvorcom bol známy zakladateľ pamiatkovej starostlivosti v Uhorsku, výtvarník a pedagóg, rodák z Bardejova Viktor Miškovský. Jeho skice sú vyobrazené aj na ďalších paneloch, na ktorých sa nachádzajú pôdorysné nákresy krovov veže a kostola či dobové fotografie z rôznych období.

          Na záver vyhliadky sú na parapetoch ochodze nainštalované panely, na ktorých možno vzhliadnuť pohľady na starý Stropkov zo všetkých svetových strán.  Veríme, že vám výstup na kostolnú vežu prinesie nové poznatky a skôr narodeným oživí spomienky na mladosť.

-msú-

Facebook
Twitter
Email

Zdieľať

Facebook
Twitter
LinkedIn
Skype
Print
Email

Najčítanejšie

Najčítanejšie správy

Koronavírus

Oznamy

Newsletter