Týždenník občanov okresu Stropkov a okolia - ESpektrum
Vyhľadať
Close this search box.

Soľnobanské kúzla z nití alebo čipkovaná krása zo Stropkova

Od uplynulej stredy, 1. júla, je návštevníkom Krajského múzea v Prešove – Kaštieľ Stropkov sprístupnená výstava, ktorá nesie názov Soľnobanské kúzla z nití s podnázvom Čipkovaná krása zo Stropkova, ktorá prezentuje dve mestá – Prešov a Stropkov. Autorom panelovej výstavy je PhDr. Terézia Krafčíková, bývala etnografka Krajského múzea v Prešove, ktorá si užíva zaslúžený dôchodok.

„V obidvoch mestách sa nachádzajú unikáty v podobe čipky. Mesto Prešov sa môže pýšiť soľnobanskou čipkou, ktorá sa zrodila v kedysi samostatnej obci Soľná Baňa, v dnešnom Solivare. Ani Stropkov nezaostáva, pretože v tomto meste žijú nadané a veľmi zručné ženy, ktoré vytvárajú pomocou paličkovanej čipky nádherné diela,“ uviedla súčasná etnografka Krajského múzea v Prešove Zuzana Andrejová.

Výstava prezentuje práce miestnych čipkárok zo Stropkova, spomenieme hlavne Annu Šafrankovú, ako aj práce zakladateľky Soľnobanského čipkárskeho cechu a jej dcéry.

Čipky, ktoré môžu návštevníci vidieť v stropkovskom kaštieli, sú hotovým majstrovským dielom. Táto panelová výstava je doplnená zbierkovými predmetmi Krajského múzea v Prešove. Výber týchto zbierkových predmetov už spadá pod taktovku „režisérky“- kurátorky výstavy Zuzany Andrejovej.

„Výstava v Kaštieli Stropkov predstavuje širokej verejnosti rôzne typy čipiek. A prečo čipky? Pretože v sebe ukrývajú jemnosť a eleganciu, ktorá dokáže očariť aj statného chlapa, presne ako ženy,“ myslí si Z. Andrejová. 

Z panelov sa dozvedáme, že najtypickejším soľnobanským výrobkom je čepcová čipka, ktorá dosiahla pomerne veľké teritoriálne rozšírenie a v odbornej literatúre ju nazývajú aj šarišská čipka. Mala svoje ornamentálne prvky podľa krojových typov, ktoré charakterizovali príslušnú krojovú oblasť.

Čipkárke stačilo povedať z akej dediny pochádza mladucha, žena, či dieťa, a tá už vedela aký čepiec komu patrí, aj to, aké má použiť vzory a farby.

Výstava potrvá do 30. septembra 2020. Kaštieľ Stropkov je pre návštevníkov otvorený od pondelka do piatku v čase od 09:00 hod do 17:00 hod a v nedeľu od 13:00 hod do 17:00 hod.

-re-

Facebook
Twitter
Email

Zdieľať

Facebook
Twitter
LinkedIn
Skype
Print
Email

Najčítanejšie

Najčítanejšie správy

Koronavírus

Oznamy

Newsletter